Hvem er redd for den digitale mannen med ljåen
Det er forstyrrende tider for detaljhandelen. Trusselen fra Amazon om butikkdød, Korona og den digitale mannen med ljåen – men faktum er at norske forbrukere vil handle norsk, viser en fersk undersøkelse fra Respons analyse og netteksperten Digitroll.
I fjor svarte 3 prosent at man handler på norske nettsteder for å støtte norsk næringsliv, denne er økt med 800% til 24% i dag.
1 av 4 sier altså at de ønsker å støtte norske arbeidsplasser når de handler på nett.
En undersøkelse fra Respons analyse gjort på oppdrag for netthandelseksperten Digitroll, viser med tydelighet at netthandel ikke er den digitale mannen med ljåen for detaljhandelen.
Ikke nok med at Korona skapte sjokkstengte butikker og permitteringer i hundretusener, den alltid pågående påstanden om at netthandel dreper bysentrum som brukes av politikere med agenda, så kommer nyheten om at «monsteret» Amazon skal skape enda mer butikkdød. Som om vi ikke hadde nok av butikkdød og de andre utenlandske nettbutikkene som Zalando og Boozt.com.
En mindre verden fører ikke bare med seg dødelige sykdommer, men også nok en utenlandsk konkurrent med en enda større ljå i nabolaget. Tungsinnet kommer like tett som regnværet en bergensk sommer. Hvordan skal det gå med oss?
Tror det går bra – for hva sier vi nordmenn?
En fersk netthandelsundersøkelse fra Respons analyse utført for Digitroll forteller mer om detaljhandelens muligheter enn utsikter til dommedag fra digitale ljåmenn fra Amerika.
Nordmenn foretrekker å handle i Norge. Hele 6 av 10 spurte foretrekker å handle på norske nettsteder. Kun 3% foretrekker utenlandske. Resten sier at det spiller ingen rolle hvor de handler. Undersøkelsen spør også hvorfor vi foretrekker norske nettbutikker.
Mens 45% i fjorårets undersøkelse svarte at det er fordi det føles tryggere, så svarer 55% nå midt under Korona at de velger norske pga trygghet. 22% flere enn i fjor. Nye tollregler i april har også positiv effekt, 28% mot 20 i fjor sier at det å slippe toll er viktig.
Meld deg på webinar hvor vi drøfter netthandelsrapporten!
Påvirket av Korona
Den største økningen derimot handler om bevisstheten om tiden vi er inne i. I fjor svarte 3% at man handler på norske nettsteder for å støtte norsk næringsliv, denne er økt med 800% til 24% i dag. 1 av 4 sier altså at de ønsker å støtte norske arbeidsplasser.
I 5 måneder har vi vært påvirket av koronautbruddet, spesielt på grunn av omfattende smitteverntiltak, men også på grunn av den vanskelige økonomiske situasjonen mange plutselig befant seg i.
Vi fikk til svar i undersøkelsen at korona har påvirket netthandel.
1 av 4 sier de har handlet mer på nett i år enn i fjor pga koronautbruddet. Jo flere varetyper man har handlet på nett, jo oftere svarer man at man har handlet mer på nett i år. Økningen gjenkjennes særlig i dagligvarer, hobbyartikler, byggevarer og sportsutstyr.
Og dette er hovedsakelig i norske butikker. Husk det.
Det store spørsmålet blir da om de som har økt sin handel på nett vil gå tilbake til å handle i fysiske butikker, eller om vi har fått en varig endring i kjøpsatferd. Spurt om dette svarer 37% av de som har økt sin netthandel at de vil fortsette å handle på nett.
Med utsikter til en pandemi som kommer til å ta vinter og vår så understreker dette at detaljister med netthandel ikke må legge seg bakpå.
Mens 45% i fjorårets undersøkelse svarte at det er fordi det føles tryggere, så svarer 55% nå midt under Korona at de velger norske pga trygghet
Konkurranse gir kundeverdi
Respons analyses spørreundersøkelse er nyttig lesing for alle med kremmerblod. De gode gamle kjøpmennene som er proaktiv og som forandrer seg med kundene. De som følger med på hva kundene deres vil ha. Og som i 2020 lever opp til at kundene alltid har nett.
Det fine med undersøkelsen er at den treffer på alle punktene hvor norske kjøpmenn bør gjøre det godt.
En mindre verden fører ikke bare med seg dødelige sykdommer, men også nok en utenlandsk konkurrent med en enda større ljå i nabolaget.
Undersøkelsen sier at de under 30 svarer oftere at de velger norske nettbutikker pga kort leveringstid. Personer mellom 30 og 44 sier oftere at de er opptatt av gode returordninger, garanti og klagerett. De over 60 svarer at de oftest velger norsk fordi det føles trygt. Og man føler seg mer trygg hvis nettbutikken også har en fysiske butikk(er).
Administrerende direktør Hans Kristian Furuseth ved Norges største nettapotek Farmasiet sier til Finansavisen lørdag 8. august at han ikke frykter Amazon. «-Leveransene må være raske og gratis, utvalget må være godt, og nettsiden må være inspirerende», sier han. Alle ting som norske bedrifter bør ha gode muligheter å etterleve.
Tar man bort følelser og det at man vil støtte norsk næringsliv så konkurrerer altså Amazon, Zalando og andre utenlandske nettbutikker om de samme tingene. God betalingsløsning, pris på frakt, rask levering og godt produktinnhold osv.
Nordmenn liker netthandel
Kun 3% av de spurte i Respons netthandelsundersøkelse svarer at de ikke er fornøyd med netthandel. 8 av 10 er svært eller ganske fornøyde med å handle på nett. Et godt råd er å gjøre det kundene liker. Og de liker det bare mer og mer. Undersøkelsen sier at 3 av 4 handlet varer på nett siste året, en signifikant økning fra året før (69%). For kundegruppen over 60 så er økningen på hele 18%. Netthandel har vært en hjelpende hånd under Korona for mang en risikogruppe.
Nettbutikker er fortsatt ikke mannen med den digitale ljåen – netthandel er en gave til retail
Selv etter snart 10 år med en Digitroll nettbutikk i tillegg til 150 fysiske butikker så sier fremdeles Kjededirektør Kai Gulbrandsen hos Princess at «netthandel er en gave til retail». I dag godt fundamentert med statistikk og økonomiske resultater.
1 av 4 sier altså at de ønsker å støtte norske arbeidsplasser
Det glemmes ofte at en norsk nettbutikk i kanskje 95 av 100 tilfeller også har én eller flere fysiske butikker. Det vanligste er ikke en detaljist som kun driver nettbutikk, det vanlige er en kjøpmann som driver digital handel ved siden av en fysisk butikk.
Det å være kjøpmann i 2020 betyr også å være en digital kjøpmann. Du må treffe kundene der de er og bruke nettet som innkaster til nettbutikken og den fysiske butikken. For kunden har alltid nett. Og kundene strømmer til Princess’ fysiske butikker. Nordmenn handlet sengetøy og gardiner for nesten 1 mrd i fjor i en Princess butikk, og 3 av 4 av dem hadde sjekket nettbutikken deres før de tok turen til butikken. Netthandel er mao en kundeinnkaster av dimensjoner. Som sagt. En gave til retail.
Enten butikken holder til i en bygate i sentrum eller i Bø i Telemark så gir netthandel nye muligheter til å treffe kunder over hele landet.
Norsk næringsliv som selger varer på nett har ingen grunn til å være redd for det «vanskapte misforsteret Amazon». Nordmenn er opptatt av pris, kvalitet og å støtte norsk næringsliv. Nå har vi også endelig fått en seriøs undersøkelse fra Respons Analyse som understøtter dette.
Det lover godt for seriøse norske netthandelsaktører. De som kun er på nett, men også dem med fysisk butikk i tillegg.
Påmelding til nytt webinar om netthandelrapporten under, eller klikk her.