Hvordan finner man fram til butikkene?
I fjor bad Digitroll Respons analyse gjennomføre en netthandelsundersøkelse for oss og våre kunder. En av de tingene vi ville de skulle spørre respondentene om var hvordan de finner frem til nettbutikkene de handler på.
I løpet av juni 2020 vil Respons gjennomfører Respons en ny undersøkelse for oss, men før den kommer så er tallene fra i fjor verdt en refleksjon. Hvor finner kundene nettbutikker? Blir tallene lik i fjor?
Vi lager disse netthandelsundersøkelsene for at våre kunder skal få best mulig grunnlag for hvordan de skal drive sin netthandel.
Som eksperter på webmarkedsføring refererer Digitroll til det vi kaller «markedsmiksen». Ikke den markedsmiksen som du oftest hører om mht de 4 P’ene, men miksen av markedsaktiviteter en bedrift bør gjøre for å få kunder til nettbutikken.
Vi finner her at kvinner og menn har en del ulikheter i måten de finner fram til nettbutikkene
Vi spurte altså netthandlerne om hvordan de finner fram til nettbutikkene de handler på. Dette spørsmålet var hjulpet, siden vi leste opp ulike alternativer, og ba dem svare ja eller nei på om de benyttet de ulike kildene til dette. Det var med andre ord mulig å oppgi flere svar.
Den klart mest benyttede måte å finne fram på er å søke på Google eller andre søkemotorer. Hele 71 % av netthandlerne bruker dette for å finne fram til nettbutikkene de handler på. Videre er det 45 % som finner disse etter tips fra venner og kjente, mens 38 % benytter seg av nettsider som sammenligner priser. Reklame på nett blir benyttet av 33 %. Dette siste inkluderer reklame på både nettaviser og sosiale medier. Det er imidlertid verdt å merke seg at shoppefunksjoner på sosiale medier, og tips/lenker fra bloggere i ganske liten grad blir benyttet (Henholdsvis 10 % og 7 %).
Digitrolls kunder som har en plan for nyhetsbrev rapporterer samtlige at nyhetsbrev er det som konverterer best
Vi finner her at kvinner og menn har en del ulikheter i måten de finner fram til nettbutikkene. Riktignok er de like når det gjelder andelene som googler seg fram til disse. Derimot baserer kvinnene seg i større grad enn menn på tips fra venner og kjente (50 % mot 38 %), og reklame på nett (42 % mot 26 %. Kvinnene benytter seg i noen grad også mer enn menn av shoppefunksjoner på sosiale medier og tips fra bloggere, uten at dette utgjør særlig store andeler. Menn på sin side benytter seg i større grad av sider som sammenligner priser (43 % mot 32 % blant kvinnene).
Eggene og diversifisering
Hvis du driver en nettbutikk så kan tallene forlede deg til å tro at du kun skal fokusere innsatsen på Google- markedsføring. Vi vil imidlertid anbefale våre kunder å fokusere på miksen av markedsaktiviteter, der selvsagt søkemotorer som Google er de viktigste.
Det er altså ikke gitt at kunden fikk vite om produktet på Google
Flere av alternativene kan også jobbe sammen. Du får tips av en venn om et spesielt produkt hos Safa og du åpner opp Google og søker på «Safa». Du ser Princess reklame en kveld på TV2, fisker frem mobilen og søker på Princess. Google analytics’ statistikk viser at dette skjer. Søndag kveld har Princess en TV- reklame, grafen for nettkjøp i analytics skyter i været.
Kunden får nyhetsbrevet på epost og merker seg et tilbud. Noen dager senere søker han opp tilbudet på Google. Når Google er blitt kanalen til alt så bruker du også Google selv om du vet nettadressen til nettbutikken. Google fikser feilstavinger og leder deg dit du hadde tenkt.
Det er altså ikke gitt at kunden fikk vite om produktet på Google. Derfor må du bruke hele miksen av muligheter for å markedsføre deg for kundene. Du må ikke samle alle eggene i samme kurv.
Den viktigste miksen
For noen få år siden nådde f.eks. en av våre kunder med 50 000 følgere på Facebook ut til samtlige følgere da de la ut en nyhet. Og det helt gratis. Så endret Facebook reglene og de nådde kun ut til 5% av følgerne sine. Resten måtte de betale for. Og de mistet kontrollen. Fra et forretningsperspektiv selvsagt helt kurant for Facebook å gjøre, men det å være avhengig av kun 1 markedskanal kan altså vise seg å være risikabelt.
Den klart mest benyttede måte å finne fram på er å søke på Google eller andre søkemotorer
Tallene fra Respons undersøkelsen over forteller deg mesteparten av fasiten du skal følge når du skal ha tak i kundene. Du skal planlegge for hele flaten. Du må treffe kundene der de er, og de er mange steder i dag:
- Lag godt innhold på nettstedet – bruk og vis ekspertisen din. Ikke bare vil kundene like det de leser, men Google leser også…
- DM: Bruk et byrå som f.eks. Viva Media eller Synlighet til å få hjelp til digital markedsføring (SEM – søkeordannonsering)
- SEO: bruk helst det samme byrået til å hjelpe deg med søkemotoroptimalisering
- Nyhetsbrev…joda, den forhatte mailen. Men her kunder som melder seg på (husk GDPR!). Digitrolls kunder som har en plan for nyhetsbrev rapporterer samtlige at nyhetsbrev er det som konverterer best.
- God kundeservice til de som kjøper hos deg. «Word of mouth» og da tips er som du ser over i grafen viktige i alle bedrifters liv. Avgjørende faktor i merkevarebygging
- Sosiale medier (SoMe). Ref. podcasten Digitroll hadde i fjor med en gruppe unge BI- studenter som oppga Instagram som deres hovedkilde til å bli inspirert på nye produkter
Flere artikler om netthandelsundersøkelsen i fjor:
Hva handlet man på nett i fjor?
Ønsker du å få tilsendt den nye ferske netthandelsundersøkelsen når den nå kommer om noen uker? Send oss en melding på sms 975 99 994 eller epost info@digitroll.no så sender vi den til deg.