Digitroll nettbutikk for næringsmidler

Er tiden inne for nettbutikk for næringsmiddelprodusenter?

Gjør den siste tids utvikling innen dagligvarekjedene netthandel mer aktuelt for næringsmiddelprodusenter? Det burde det.

Dagligvarer og næringsmidler er fremdeles i startgropen i Norge på netthandel. Det siste året er det kommet aktører som f.eks. kolonial.no som skaper seg et marked med netthandel. Sammen med byggevarer på nett er det imidlertid dagligvarer som er spådd å øke mest på nett i 2017

Hva skjer med merkevaren når den forsvinner fra 25% av butikkhyllene? Kan netthandelsatsing være med på å styrke merkevaren? Det å være til stede der det skjer er sjelden galt.

Mens produsenter (merkevarer) i andre bransjer har åpnet egne nettbutikker for lenge siden (f.eks. Norrøna, Bergans, Swix, Helly Hansen, Dale of Norway osv., de er mange), så er de sjeldnere hos næringsmiddelprodusentene i Norge.

Sluttkunden sparer ved å handle på nett

Det som imidlertid er sikkert er at  produsentene må slåss enda hardere (om mulig) om hylleplass i tiden som kommer, og de får ingen takk for at de har vært med å bygge opp kjedene med gode produkter.

DN skriver tirsdag 17. januar om bakeriaktøren Gjermund Østby som opptil flere ganger er blitt vraket som leverandør til dagligvarebransjen, «- Det er en høyrisikosport» sier han.

Kims og Knorr blir snart kastet ut av butikkhyllene til Rema sammen med en rekke andre merkevarer. Omsetning forsvinner og ansatte sies opp. De kjenner alle på risikoen.

Kampen om å få bli leverandør til dagligvarekjedene burde motivere til å rette mer fokus på direktekontakt med sluttkunden. Produsentene kan selvsagt åpne egne utsalg, men det definitivt mest økonomiske og effektive er å skape 24/7 kontakt med kunden via netthandel.

Selv om mangfoldet i butikkhyllene blir mindre så er internett en oase som kan benyttes bedre av produsenter som nå sitter i tenkeboksen. På nett er nemlig mangfoldet enormt. Og kun et Bring- postbud unna.

Volumvekt i kartong – kan enkelt sende til hjem til kunden

Næringsmiddelprodusenter er god på logistikk, de sender varer dagen lang til grossist- eller detaljistledd. Kan de pakke en kartong med utvalgte varer og sende hjem til sluttkunden? Selvfølgelig.

Digitroll kunde Holdbart.no selger dagligvarer som de pakker i kartong med 20 kg volumvekt for deg. Studenten kan f.eks. bestille hjem 140 nuddelpakker til kr. 69,- i frakt (eller hele veien hjem på døren for 30 kroner ekstra :-). Da klarer også Knorr å pakke en kartong med suppeposer , sauser og middagsretter m.m. og sende hjem til kundene de nå mister fra Rema. Oppe i kartongen kan de levere med forslag til oppskrifter, en rabattkode du kan bruke til neste gang osv. Bygge ekstra knytinger til kundene sine. Direkte.

Holdbart- eksempelet viser at det er mulig å selge dagligvarer på nett til kunder i hele Norge, til en lav fraktpris. Ville jeg bestilt et assortert utvalg av Knorr produkter for å få hjem på døren for under 100 kroner? Jeg tror faktisk det er de som ville tegnet abonnement for å få faste forsendelser av dagligvarer hjem på døren, som f.eks. Matvarehuset og andre har i dag.

Fraktberegningsvekt, fraktkoeffisient og volumvekt

Holdbart viser med sin enkelhet at frakt ikke er noe problem. Digitroll har levert mange nettbutikker hvor vi bruker ulike funksjoner for å effektivisere både pakking og volumvekt slik at fraktpris blir riktig ut til kunden. Kundene til Holdbart kan gjerne bestille 1 pose kaffe og få den sendt hjem med Posten (Bring), men det vil altså koste minst kr. 69,-  om kaffeposen veier 25o gram eller 20 kg.

Om det er 5 eller 20 kg  som er volumvektberegningen betyr ingenting, vi lager alt, men hvis du f.eks. vil bruke Bring så husk at vektbegrensingen deres er 30 kg (hvis du ikke ønsker å bruke Bring Cargo eller andre transportører).

Fra lavinvolverende til merinvolverende

Nettsider til næringsmiddelprodusenter er mest sannsynlig lavinvolverende med lite besøk. Call to action er fraværende fordi det er ingen action. En nettbutikk kan gi action, gi dynamikk, være kundeinnkaster  og underbygge  merkevarebygging på nett.  Markedsmiksen er lik her som for alle bransjer ut mot forbruker, bare det at du får enda bedre effekt av digitale kanaler som Facebook, Instagram, YouTube, blogg og nøkkelordannonsering på søkemotorer. Nå kan kundene dine besøke deg av en grunn, de kan nemlig gjøre noe på nettsidene dine, de kan handle.

En næringsmiddelprodusent er god på logistikk, de kan det å sende varer ut til grossist eller detaljistledd. Kan de pakke en kartong med utvalgte varer og sende hjem til kunden?

Sluttkunden sparer ved å handle på nett

En engelskmann eller svenske handler dagligvarer 1 til 2 ganger i uken. De planlegger kjøpet sitt og handler større volum. Nordmannen drar imidlertid til butikken hele 4,2 ganger i uken for å  handle sine dagligvarer. Butikkene er mange, og vi er kanskje ikke hverken økonomiske eller gode planleggere. Enda.

Hvis du kjenner noen som har gått over til å handle dagligvarer på nett vil de mest sannsynlig fortelle deg at de har redusert sine månedlige kostnader med minst 30%, og det selv om pris i nettbutikken kan ligge 5% over det som er i en fysisk dagligvarebutikk.  Impulskjøp er noe av årsaken, du handler nemlig kun varene du trenger når du handler på nett. Selv en kartong med suppeposer til veil pris vil altså være mer totaløkonomisk gunstig for kunden enn å gå 18 ganger til butikken for å handle det samme på tilbud.

Netthandelsløsingen er avhengig av en god integrasjon mot ditt ERP- system. ERP- integrasjon kan vi alt om, enten det er mot Visma Business eller Dynamics AX.

Kontakt oss gjerne på tlf. 900 78 050 for en prat.